Un antioxidant este orice vitamină, mineral sau nutrient care are rolul de a proteja şi de a repara celulele corpului, astfel încât să nu fie afectate de efectul nociv al radicalilor liberi. Aceşti radicali liberi sunt prezenţi în corpul nostru în mod firesc şi contribuie la distrugerea şi eliminarea bacteriilor şi viruşilor care atacă organismul. Însă, atunci când ajung în concentraţii prea mari (din cauza poluării, a alimentelor nesănătoase sau a fumului de ţigară inspirat) devin dăunători. Aici, intervin antioxidanţii.
La ce folosesc antioxidanţii?
Cel mai important beneficiu al antioxidanţilor constă în faptul că neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care, în timp, provoacă degenerarea celulelor şi astfel corpul este expus bolilor grave. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare, îmbătrânirea prematură şi alte afecţiuni cronice.
Numeroase studii efectuate până în prezent arată că antioxidanţii reduc riscul de cancer şi boli de inimă. Dintre antioxidanţi, vitaminele E, C, zincul şi betacarotenul sunt recunoscute pentru efectul protector pe care îl au asupra ochilor, prevenind apariţia bolilor grave.
Specialiştii susţin că este de preferat să consumi fructe şi legume proaspete pentru a asigura necesarul de antioxidanţi, în defavoarea suplimentelor vitaminice.
Sursa: eva.ro